Publicaties

Bekijk Martin’s publicaties

Behalve als beleidsmaker en organisatie-adviseur op het ministerie van OCW werkte ik ook als manager bij een stichting en als docent in het hoger beroepsonderwijs. In 2016 startte ik op een school voor speciaal onderwijs een klas voor kinderen die zijn vastgelopen in het voortgezet onderwijs. Daarover schreef ik het boek ‘De thuiszittersklas, op zoek naar de wil om te leren’. (Uitgeverij van Gennep, ISBN 9789461645463) en het essay ‘Benader thuiszittersproblematiek als pedagogisch vraagstuk’ (NTOR, maart 2022). Ik publiceer regelmatig over pedagogiek en ben beschikbaar voor gastcolleges, lezingen, workshops, cursussen en trainingen.

De Thuiszittersklas: op zoek naar de wil om te leren

Een avontuurlijke zoektocht naar wat werkt voor thuiszitters en de magie van het alledaags contact.

(Van Gennep, 2021, ISBN: 9789461645463)

Kinderen helpen hechten aan de wereld

Hechting is niet iets dat alleen in de eerste levensjaren gebeurt. Pedagogiek is kinderen helpen hechten aan de wereld, en dat doen we te weinig.

(Nivoz | Pedagogiek is hechten aan de wereld)

Benader thuiszittersproblematiek als pedagogisch vraagstuk

Essay over hoe thuiszitters ons leren anders tegen onderwijs aan de kijken: het recht op een pedagogische relatie moet geborgd worden, niet het recht op gestandaardiseerd onderwijs.

(Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid, maart 2022)

Wat is pedagogisch moed?

Contact met een ander mens is altijd een beetje spannend. Je kan gekwetst, miskend of geraakt worden. Dit artikel vertelt waarom pedagogiek niet zonder moed en kan en waar we die moed vandaan halen.

“Echt contact komt
met vertrouwen,
niet met garanties”

Voor VO-vakblad ‘Van 12 tot 18’ schreef ik een artikel over hoe juist de erkenning van ons onvermogen soms ruimte maakt voor contact met pubers.

Onderwijsblog op LinkedIn

Op LinkedIn schrijf ik geregeld korte stukjes over mijn werk met pubers in het onderwijs. In het voorjaar van 2023 zal een bundeling van deze stukken verschijnen bij uitgeverij Van Gennep.